Rechters doen jaarlijks meer dan anderhalf miljoen rechtszaken af, waarvan er circa 45.000 geanonimiseerd openbaar worden gemaakt op Rechtspraak.nl. Slechts 2 procent van alle zaken valt die eer te beurt—maar dat zijn nog altijd gemiddeld 800 uitspraken per week.

Het is een behoorlijke klus om al die zaken door te nemen en te bepalen welke zaken relevant zijn voor uw specialisme, want anders dan “Arbeidsrecht”, “Strafrecht” of “Vreemdelingenrecht” rubriceert de Rechtspraak haar zaken zelf nauwelijks. En het maakt nogal wat uit of een arbeidsrechtelijke zaak gaat over het functioneren van een ondernemingsraad, of over een ontslag op staande voet.


Stap 1: NIEUW
JurisprudentieTracker levert u dagelijks alle nieuwe uitspraken die worden gepubliceerd op Rechtspraak.nl, gerubriceerd naar 180 onderwerpen binnen 18 rechtsgebieden. Dit doen wij met taalanalyse software, die wij hebben “getraind” om teksten te matchen met specifieke onderwerpen.

Stap 2: TRENDING
Dat is echter pas het halve werk. Van de circa 800 uitspraken per week die gepubliceerd worden, is immers slechts een klein deel inhoudelijk interessant.

In het verleden was het wachten op de duiding van zaken die jurisprudentietijdschriften en andere vakbladen boden. Er kon (en kan) maanden zitten tussen publicatie van een vonnis en analyse van consequenties voor de praktijk.

Voor het eerst is er een systeem waarmee u niet alleen eenvoudig alle uitspraken ziet die de Rechtspraak openbaar maakt, maar tevens welke van die zaken daadwerkelijk de moeite van het lezen waard zijn.

JurisprudentieTracker laat u zien over welke zaken geschreven wordt. Wij houden 150 openbare bronnen en 125 juridische vakbladen voor u in de gaten. Verschijnt een blog, een artikel of annotatie over een zaak, dan vermelden wij dat bij die zaak en stellen u daarvan op de hoogte.

Uit onze data blijkt dat circa 25% van gepubliceerde zaken door de beroepsgroep becommentarieerd wordt.

Stap 3: TOP
Ongeveer 10% van alle zaken wordt in meer dan één vakpublicatie gesignaleerd. Hoe vaker een zaak besproken wordt in de vakliteratuur, hoe belangrijker deze is. Op die manier ontstaat een ‘ranking’ van need-to-know uitspraken per interessegebied; een jurisprudentie Top-40.


Nieuw > Trending > Top:
dit noemen wij de
Case Law Journey

Meer weten? Neem contact met ons op voor een demo.
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux